Najlepsze placki z jabłkami

Zamieszczenie tego przepisu jest ukłonem w stronę naszej Babci vel Prababci, której za wprowadzenie w tajemną wiedzę bardzo dziękujemy 🙂

Placki z jabłkami –  swojskie i bezpretensjonalne danie. Żaden wielki rarytas. W zasadzie nie sprawiają także większych trudności w wykonaniu. A jednak. Są placki lepsze i dobre. Zdarzają się (niestety) także wstręciuchy ociekające tłuszczem i mało wyrośnięte. Przygotowane wg poniższego przepisu są wyborne. Ładnie rosną, smakują jeszcze lepiej – potwierdzone przez wiele osób, którym przyszło się z nimi zmierzyć.

Potrzebujemy

Osprzęt: Miska pojemności 3-4 litrów, garnek półlitrowy, łyżka, tarka do warzyw, patelnia


Składniki:

Starte jabłka (sztuk 4-5 w zupełności wystarczy, choć jeśli lubimy i chcemy czuć smak jabłek można  i ze dwa więcej)

Mąka (ok. 500-600g)

½ łyżeczki soli

2 jaja

2 łyżki cukru

¾ kostki drożdży

Ok. ¾ litra mleka

 

Wykonanie

Masa w misce:

Na dno miski ścieramy jabłka (tarka o dużych oczkach)

Wsypujemy mąkę – do połowy miski

Dodajemy: sól (1/2 łyżeczki), jaja (sztuk 2), cukier (2 łyżki)

Dolewamy trochę mleka (ok. 1 ½ szklanki)

 Rozczyn:

Mleko podgrzewamy do ciepła, odstawiamy z ognia

dodajemy drożdże (3/4 kostki) i mieszamy

Dodajemy do miski.

Rozczyn dolewamy do masy i mieszamy. Musimy osiągnąć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – na wpół rzadkiego. Masa nie może być gęsta i grudowata. Jeśli taka wyszła, dodajmy nieco mleka. Dosyć długo (ok. 10 minut, można i dłużej 😉 ) należy masę napowietrzać = ubijać mieszając łyżką lub widelcem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Masa powinna sięgnąć krawędzi miski. Dla przyspieszenia stawiamy w cieple miejsce (np. przy rozpalonym kominku) lub po prostu stawiamy na garnku z gorącą wodą.

Smażymy na oleju, nakładając ciasto chochelką lub dużą łychą.

Podajemy posypane cukrem pudrem

Pychota

Skomentuj

2 Replies to “Najlepsze placki z jabłkami”

  1. Uwielbiam takie placki. Przypominają mi dzieciństwo, bo wtedy jadłem je na potęgę 🙂

  2. Brzmi zachęcająco, podejmę rękawice. Lubię dobre placki 🙂

Dodaj komentarz