Sprawdzona dyniowa

Potrzebujemy:

2 średniej wielkości dynie – im twardsza i bardziej pomarańczowa, tym lepiej

200 ml kremówki

200 ml mleka

200 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego

4 ząbki czosnku

Gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz

 

Przystępujemy do wykonania:

Gotujemy bulion

Dynię obieramy, kroimy w kostkę,  zalewamy bulionem oraz mlekiem

Wywar zagotować i zostawić na ogniu na około 20 minut (dynia musi w tym czasie zmięknąć)

Wciskamy czosnek i gotujemy ok. 5 minut, potem blendujemy na gładko i dodajemy kremówkę

Doprawiamy: solimy, pieprzymy, ścieramy gałkę

 

Podajemy:

Dekorujemy prażonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami przyrządzonymi na masełku

Skomentuj

Dodaj komentarz