domowy chleb, zalety domowego chleba, historia chleba, czemu warto jeść chleb, korzyści zdrowotne chleba, pieczenie chleba, chleb z supermarketów a chleb domowy,
fot. pexels.com

Chleb to jeden z najstarszych “jedzeniowych” wynalazków człowieka. Według historyków był on wypiekany na długo przed wynalezieniem mąki – wówczas robiono go z mieszanki wody oraz rozgniecionych korzeni paproci. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie życia bez chleba, jest podstawą żywienia niemalże w każdym zakątku świata. Jakie zalety ma zrobione samodzielnie pieczywo? Czy warto samemu piec chleb?

Właściwości domowego chleba

Domowe pieczywo to doskonały sposób na zapobieganie chorobom serca, dzięki zawartych w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym i przeciwutleniaczom. Zapobiegają one zwężaniu naczyń krwionośnych i je chronią. Oczywiście takie działanie ma przede wszystkim domowy chleb pełnoziarnisty. Zawiera takie substancje mineralne, jak wapń, magnez, potas, selen, cynk, żelazo, fosfor i wiele innych. Znacznie lepiej sprawdza się dla naszego organizmu, niż chleb pszenny, chociaż i on oczywiście ma zalety.

Domowy chleb także chroni jelita – tutaj trzeba oddać honor właśnie temu wykonanemu z mąki pszennej. Zwiększa on znacząco liczbę korzystnych dla nas bakterii w jelitach. Warto zatem do swojego jadłospisu włączyć zarówno biały, jak i ciemny chleb. Dzięki temu nie tylko urozmaicimy sobie dietę, ale zapewnimy też podwójnie pozytywne działanie dla naszego ciała.

Domowe pieczywo opóźnia również procesy starzenia się i może chronić nas przed nowotworami. Poprawia także pamięć oraz koncentrację, dzięki temu, że jest źródłem węglowodanów. Jeśli wyrzucimy chleb z diety, to wówczas może się okazać, że nie mamy tyle energii, co wcześniej i ciężko nam się skupić na zadaniach, jakie przed nami stoją.

Co można znaleźć w chlebie?

domowy chleb, zalety domowego chleba, historia chleba, czemu warto jeść chleb, korzyści zdrowotne chleba, pieczenie chleba, chleb z supermarketów a chleb domowy,
fot. pexels.com

W dobrym chlebie powinna znaleźć się mąka, woda, sól i zakwas lub drożdże. Ciekawym dodatkiem i zdrowym są także różnego rodzaju ziarna. Wspaniałe wypieki wychodzą z mąki pszennej, żytniej, ale także orkiszowej i owsianej. W sklepie jednak często zdarza się, że etykietka zawiera znacznie więcej pozycji, niż byśmy mogli się spodziewać. 

Karmel, spulchniacze, regulatory kwasowości, emulgatory i inne tego typu rzeczy nie powinny znaleźć się w dobrym chlebie – warto zatem tego typu wytwory omijać szerokim łukiem. 

Dlaczego warto piec samemu chleb?

Jak wskazuje tekst powyżej, chleb ma wspaniałe właściwości odżywcze, jednakże nie jest to jego jedyna zaleta. Przede wszystkim dzięki temu, że pieczemy sami, wiemy dokładnie, co jemy. Trudno jest aktualnie kupić chleb, który nie posiada żadnych konserwantów, emulgatorów, czy sztucznych spulchniaczy. Zdecydowanie coraz mniej można zobaczyć małych piekarni na rogach ulic, w których od pokoleń używa się jedynie naturalnych składników i zakwasu, żeby upiec chleb. Co ciekawe, domowy chleb jest zdecydowanie tańszy od sklepowego, zwłaszcza, gdy wybieramy ten biały.

Wiele osób myśli, że pieczenie chleba to strasznie ciężka i wielogodzinna praca. Jest wręcz przeciwnie. Każda, nawet najbardziej zapracowana osoba, może znaleźć czas, żeby zrobić własny chleb. Może to być początek wspaniałej, rodzinnej tradycji – zapach chleba w końcu pobudza wspomnienia z dzieciństwa i często kojarzy nam się bardzo pozytywnie. Również wspólne wypiekanie pieczywa to zdecydowanie dobra zabawa i wzmacnianie rodzinnych więzi.

Warto oczywiście także zacząć piec chleb ze względów zdrowotnych. Pieczywo, które zrobimy w domu będzie pozbawionym chemii wartościowym posiłkiem. Nie będziemy się truli dodatkowo niewiadomego pochodzenia chemią. 

domowy chleb, zalety domowego chleba, historia chleba, czemu warto jeść chleb, korzyści zdrowotne chleba, pieczenie chleba, chleb z supermarketów a chleb domowy,
fot. pexels.com

Kolejnym wspaniałym argumentem za pieczeniem chleba w zaciszu własnego domu jest wygoda. Takie pieczywo zachowuje swoją świeżość na długo, a bochenki wychodzą naprawdę spore. Dzięki temu nie ma potrzeby codzienne rano wychodzić do sklepu po świeże bułki lub chleb. 

Pieczenie chleba może być także niezwykle odprężające – tak jak samo gotowanie. Warto zacząć piec pieczywo samodzielnie, ale także tworzyć własne potrawy w domu – na pewno skorzysta na tym i nasz portfel i nasze zdrowie. Zaszczepimy też w naszych dzieciach dobre nawyki żywieniowe.

No i oczywiście – domowy chleb zawsze smakuje najlepiej! Szczególnie ciepły!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here