Ludzie to jedyny gatunek ssaków, który pije mleko pochodzące od innych zwierząt. Powszechnie uważa się, że mleko krowie i jego pochodne dostarczają dużych ilości wapnia i utrzymują kości w dobrym zdrowiu. Obecnie powoli odchodzi się jednak od tej koncepcji. Duża część populacji dorosłych cierpi na nietolerancję laktozy i często szuka innych rozwiązań. Jeżeli zastanawiasz się, jakie są zamienniki mleka krowiego, to z pewnością zainteresuje Cię ten artykuł.
Kiedy zrezygnować z mleka?
Mleko krowie jest eliminowane przede wszystkim w diecie wegańskiej. Jest to produkt pochodzenia zwierzęcego, jego spożywanie zatem kłóci się z główną ideologią weganizmu, czyli eliminacją produktów tego typu. Mleko również nie sprzyja osobom, które cierpią na nietolerancję laktozy. Dzieje się to z powodu braku w organizmie enzymu laktazy, który trawi laktozę. Wówczas po wypiciu mleka mogą pojawić się wzdęcia, bóle brzucha lub biegunka. Nietolerancja głównie dotyczy nieprzetworzonego mleka. Produkty takie jak maślanka, czy jogurty są zazwyczaj dobrze tolerowane. Jak w takim wypadku zastąpić mleko? Czy są jakieś inne, podobne produkty? Okazuje się, że tak i jest ich całkiem sporo.

Mleko sojowe
Mleko sojowe to najpopularniejszy zamiennik mleka. Jest ono produkowana z ziaren soi. Obecnie w sklepach możemy kupić mleko sojowe naturalne lub smakowe. Producenci wzbogacają je często różnymi witaminami oraz wapniem. Ma podobną wartość odżywczą, co mleko krowie. Mleko sojowe to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać krowiego mleka. Warto wiedzieć, że nie należy przesadzać z ilością wypitego mleka sojowego w ciągu dnia. Jego dzienne spożycie nie powinno przekraczać 50 g. Wynika to z tego, że soja zawiera trioglikozydy, które negatywnie wpływają na pracę tarczycy. Zbyt duże ilości mleka sojowego mogą także upośledzać płodność.
Mleko migdałowe
Ma zdecydowanie przyjemniejszy smak, niż mleko sojowe, acz warto zaznaczyć, że ma mniej białka w składzie. Jest naturalnie słodkie, więc idealnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju koktajli. Zawiera bardzo dużo witaminy E. Jest niskokaloryczne i nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych. Napój ten jest wytwarzane ze zmiażdżonych migdałów, które zostały wymieszane z wodą.
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe jest produkowane poprzez zmieszanie ugotowanego ryżu z wodą. Dodaje się do niego specjalne enzymy, które zamieniają skrobię w cukry. Jest to doskonała alternatywa dla osób, które są uczulone zarówno na mleko, jak i na orzechy i soję. Mleko ryżowe może być wzbogacano wapniem oraz witaminą D.
Mleko kokosowe
Ten słodkawy napój jest produkowany z miąższu kokosa z dodatkiem wody. Mleko to zawiera bardzo małe ilości białka, jednak jest bogatym źródłem manganu, selenu, miedzi oraz żelaza. Doskonale nadaje się do kawy, jako zamiennik mleka krowiego.
Mleko owsiane

Jest to napój, który tak naprawdę można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy namoczyć jedną szklankę płatków owsianych przez około 8 godzin. Następnie dodaje się do nich 4 szklanki wody i dokładnie miksuje. Aby polepszyć smak możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek i szczyptę soli. Mleko owsiane jest bardzo bogate w naturalny błonnik oraz żelazo i dostarcza wielu cennych witamin.
Mleko z orzechów nerkowca
Jest to doskonały napój dla każdego, kto unika mleka krowiego oraz soi. Mleko, które można kupić w sklepie (niestety, w Polsce tylko w sklepie internetowym), jest dodatkowo wzbogacone witaminą D, B12 i wapniem. Można go na szczęście przygotować samodzielnie w domu, zamiast zamawiać w Internecie. Przygotowuje się je tak samo, jak mleko z orzechów laskowych.
Mleko z orzechów laskowych
Jest to również wspaniała alternatywa dla osób, które nie piją mleka krowiego. Ma ono bardzo dużo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Warto wiedzieć, że mleko z orzechów laskowych jest niskokaloryczne, co z pewnością sprzyja osobom na diecie. Jest świetnym źródłem witaminy B1, B2 oraz B6. Zawiera także witaminę E, która wpływa pozytywnie na skórę oraz włosy.
Orzechy laskowe zapobiegają także anemii, rakowi i chorobom serca. Warto zatem je włączyć do swojej diety nie tylko pod postacią mleka. Napój ten można przygotować w domu i nie zajmuje to na szczęście dużo czasu i nie wymaga wielkich umiejętności. Wystarczy namoczyć orzechy, dodać wodę zmiksować wszystko razem i przelać przez gazę. I mamy gotowe mleko z orzechów laskowych.
Jak widać odpowiedników mleka krowiego jest całkiem sporo. Większość z nich ma ciekawy smak i posiada także dużo witamin. Warto zatem wypróbować kilka z nich i znaleźć swoje ulubione.