Zastanawiasz się od pewnego czasu nad przejściem na wegański sposób odżywiania? Weganizm to dobre rozwiązanie dla każdego, kto chce zadbać o planetę, ale przede wszystkim o zwierzęta i ich wyzysk oraz przetrzymywanie w strasznych warunkach. Można walcząc z tym bezpośrednio, angażując się w wegańskie inicjatywy, lub pośrednio, przestając kupując produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcesz to zrobić, ale martwisz się, że będzie Ci brakowało pewnych smaków, nie martw się. Zmiana diety nie oznacza rezygnacji ze smacznego jedzenia.
Wiele potraw mięsnych może być zrobionych na bazie składników pochodzenia roślinnego. Są to wówczas typowo mięsne dania, takie jak kotlety, burgery, pasztety lub nawet wędliny, czy parówki. Wystarczy nieco wyobraźni i trochę wskazówek, a będziesz w stanie zrobić niesamowicie smaczne wegańskie dania.
Najpopularniejsze zamienniki mięsa
Tofu, tempeh, seitan i teksturowane białko roślinne to zdecydowanie najpopularniejsze zamienniki mięsa w diecie wagańskiej. Tofu oraz tempeh są produkowane z ziaren soi. Tak samo dzieje się w przypadku teksturowanego białka roślinnego, z tym że jest ono produkowane z odtłuszczonej mąki sojowej. Powszechnie znamy je pod postacią kotletów sojowych. Tofu natomiast doskonale nadaje się jako zamiennik mięsa drobiowego, szczególnie w potrawach kuchni azjatyckiej oraz marokańskiej. Można z niego wykonać chrupiące, małe kotleciki lub tradycyjne “schabowe”.
Tempeh idealnie nadaje się jako zastępstwo ryby, jako że jego struktura zdecydowanie jest podobna do dań złożonych z tych zwierząt. Można przyrządzać z niego na przykład filety. Innym pomysłem na wykorzystanie tempehu jest wykorzystanie go w roli wołowiny mielonej – wówczas doskonale nada się do klopików.
Seitan jest zrobiony z glutenu pszennego, czyli najprościej mówiąc – z mąki. Może być tak przyprawiony, aby przypominał smak wołowiny lub wieprzowiny. Doskonale się jako “mięso” do burgerów, na grilla, steki lub żeberka. Często jest także dodawany do wegańskich kebabów.
A może zamiast mięsa… warzywa?
Wśród warzyw można wybrać te, które swoją konsystencją mogą przypominać nam mięsne dania. Ciekawym pomysłem jest na pewno wykorzystanie bakłażana, z którego można przyrządzić soczyste burgery. Doskonale sprawdzają się także jako zamienników owoców morza.
Kolejnym produktem jest soczewica, której można używać zamiast mielonej wołowiny. Jest dostępna w wielu kolorach, jest sycąca oraz bardzo szybka w obróbce termicznej. Świetnie smakuje w formie burgerów i gulaszu. Jednak nie warto się ograniczać, istnieje mnóstwo innych ciekawych pomysłów na wykorzystanie soczewicy.
Do swojej diety, przy rozpoczęciu weganizmu, warto włączyć także fasolę i rośliny strączkowe. Dostarczają one duże ilości potrzebnego dla organizmu białka. Można je przyrządzić na wiele sposobów, aby przypominały smak mięsa. Fantastycznie smakują w formie pasztetu.
Kolejnym warzywem jest kalafior, który doskonale pasuje na “kurczaka” w azjatyckich potrawach. Jeśli otoczymy go w panierkę, to może także naśladować smak skrzydełek. Delikatny smak tego warzywa sprawia, że można go wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Inne pomysły na zamienniki mięsa
Warto wspomnieć o grzybach, które dzięki swojej strukturze oraz dlatego, że mają oryginalny smak, często mogą stanowić doskonałą podstawę do “mięsnej” potrawy. Szczególnie dobrym pomysłem jest skorzystanie z boczniaków, które doskonale sprawdzają się w roli burgerów lub kotletów.
Innym pomysłem są orzechy, z których można przyrządzić wegański ser i zastąpić nimi mięso. Sprawiają, że dieta staje się zbilansowana i bogata w potrzebne składniki odżywcze.
Jak widać, istnieje mnóstwo sposobów na niewykorzystywanie mięsa w swoich potrawach. Tak samo można znaleźć różne zamienniki mleka lub jajek. Oczywiście, ciężko jest uzyskać
dokładnie ten sam smak, jednakże zapewnia nam to niesamowitą ilość nowych wrażeń, znacznie ciekawszych niż jedzenie tego samego mięsa w każdym obiedzie. Warto także pamiętać, że odpowiednio doprawione warzywa lub inne zamienniki mięsa, także mają swój urok i niezapomniany smak, nie tylko jako zastępstwo mięsa.